Bandy

Bandy är en lagsport som spelas på is mellan två elvamannalag. Sporten spelas med klubbor och en boll, och målet för de båda lagen är att få in bollen i motståndarlagets mål. Målvakten är den enda på planen som inte använder sig av en klubba. De lag som gjort flest mål när matchen är slut har vunnit. Har lagen gjort exakt lika många mål blir resultatet oavgjord. Är det en speciell match i en utslagstävling eller liknande avgörs oavgjorda matcher med förlängning följt av straffslag.

Domare i Bandy

I alla bandymatcher finns en domare som ser till att reglerna följs. Domaren har kort i olika färger som han/hon håller upp för att vissa förseelser

Matchens längd beror på vädret

I vanliga fall är tiden rullande på bandymatcher. Det betyder alltså att tiden aldrig stoppas, utan fortsätter att gå trots att spelet avbrutits av ett frislag eller liknande. En vanlig bandymatch består av två halvlekar som är 45 minuter var. Dock är det inte skrivet i sten att en match ska vara uppbyggd på detta sätt. Då bandy ofta spelas utomhus händer det ibland att det är väldigt kallt och snöigt ute. Då kan lagen gemensamt komma överens om att man spelar tre perioder som är 30 minuter var istället för två som är 45. Ibland kan det till och med vara så att man kommer överens om att spela fyra halvlekar som alla bara är 15 minuter långa. Detta gör man för att underlätta för åkarna då det ibland kan vara minus 30 grader kallt. Det är inte svårt att förstå att det är jobbigt att åka skridskor och försöka fokusera på att göra mål när det är så pass kallt och snöar. Det är heller inte så roligt för publiken att titta på matcher som spelas när det är så pass kallt. Därför är det vissa lag som spelar sina matcher inomhus i en ishall.

Världens bästa bandylag

I världen är det Sverige, Ryssland, Finland och Norge som är de bästa på bandy. Det är nästan alltid dessa lag som tävlar om VM-titlarna. Det är hittills bara Kazakstan som utmanat dessa länder om en VM-medalj i bandy.

Bandy för damer

Damer har spelat bandy lika länge som männen gjort det. Det var från början inte helt organiserat för damer och de spelade iklädd kjol. Det var säsongen 1970/1971 som dambandyn började utövas på mer organiserade nivåer och det första VM för damer spelades år 2004.

Varför är bandy inte lika vanligt som tillexempel fotboll?

För att kunna spela riktig bandy måste man ha tillgång till ganska mycket utrustning, och inte minst till en is. Att köpa ett par skridskor och en klubba har inte alla runt om i världen råd med, och därför finns inte möjligheten att spela för alla. Det är heller inte i alla länder man kan åka på en is, varken ute eller inne. Det går att spela bandy på land, men då kallas det istället för landbandy och det är inte samma sak som riktig bandy.