Fotboll

Fotboll är en lagsport där de båda lagen strävar mot att få in en boll i motståndarnas mål.

Fotboll är världens största sport, både till antalet utövare och antalet åskådare. En fotbollsmatch spelas normalt sätt med två halvlekar på 45 minuter med en kort paus mellan. Vanligtvis är varje lag 10 utespelare och en målvakt. Fotboll spelas runt om i hela världen av både vuxna och barn. Det är många som har ett favoritlag bland de bästa lagen i världen, och som åker till andra länder för att se laget spela. Många anser att fotboll är den roligaste sporten att titta på för att det ofta är utomhus, mycket folk och att det händer mycket i matchen. De bästa lagen i världen spelar ofta sina hemmamatcher på arenor som tar in närmare 100 000 åskådare.

Regler i Fotboll

Regler i fotboll är relativt enkla. Det första man behöver tänka på är att kontakt med boll och hand inte är tillåtet. Fotboll spelas med fötterna men det är även tillåtet att nicka eller använda sig av knän för att sparka på bollen. Målvakten är den enda spelaren på planen som har tillåtelse att ta bollen med händerna, men endast inom ett visst område. Det lag som gjort flest mål när matchen är slut vinner. Har lagen gjort lika många mål blir resultatet oavgjort. I vissa turneringar får matcher inte bli oavgjorda. Då lägger man istället in en förlängning och därefter straffar. Straff kan lagen även få under matchen om en spelare blir fälld inom straffområdet. Lagen kan även få frisparkar, hörnor och inkast. Inkast får laget om motståndarna skjuter ut bollen över någon av långsidorna och hörna får man om bollen skjuts ut på någon av kortsidorna.

Varför spelar så många fotboll?

Man kan spela fotboll på alla möjliga olika sätt. Det behöver inte nödvändigtvis vara precis 11 eller 9 som spelar i varje lag, och man behöver heller inte ha en plan med exakta mått eller stora mål. Det kan räcka med att några stycken ställer upp konor eller stenar till mål och spelar på någons gräsmatta. Det behöver heller inte vara gräs man spelar på utan kan även vara grus eller asfalt. Detta gör att man inte behöver ha tillgång till en fotbollsplan med proffsmål för att spela fotboll. Det är en sport som inte kräver planering eller någon speciell utrustning. Detta leder till att alla har råd att spela fotboll, då man kan hålla till ute och spela i sina vanliga skor, eller till och med vara barfota. Bollen behöver man heller inte lägga mycket pengar på. Man kan vara flera stycken som delar på en boll eller så kan man använda sig av en vanlig plastboll eller något annat som är runt och går att sparka på. Anledningen till att fotboll är så populärt är att alla har förutsättningarna till att spela fotboll själv. Man behöver inte tillgång till en is som man behöver i hockey eller tillgång till basketkorgar som i basket.