Grums i Värmland

Grums är en centralort och en tätort i Grums kommun i Värmland. Grums ligger vid Vänerns norra strand ungefär 27 km från Karlstad. I Grums bor det cirka 5050 invånare och arean är cirka 511 hektar. Grums är en kyrkby i Grums Socken. Efter att kommunreformen ägde rum år 1862 kom orten att ligga i Grums Landskommun och i denna inrättades även municipalsamhället Grums. Grums tillhör än idag Grums församling.

Grums Bebyggelse

Grums är ett väldigt lugnt och fridfullt samhälle i Värmland. Det är många villaområden med både gamla och nya villor med trädgårdar. Det finns också några radhus och små hyreshus. Hyreshusen ser dock inte alls likadana ut som dom gör i tillexempel Stockholm. I grums är husen för det mesta trevåningshus och det finns inga höghus. Grums är ett perfekt ställe att bo på om man vill ha lugn och ro och slippa hetsen som ofta finns i stora städer. Det finns många saker att göra runt om Grums, tillexempel idrott i Slottsbron, Vänern och det är inte heller långt till Karlstad. I Karlstad kan man gå på universitet och samtidigt bo i Grums, om man inte vill flytta därifrån. Det går också att ta sig in till Örebro.

Sport och fritid i Grums

Runt om Vänern finns det gott om natur där många friluftsintresserade gillar att vara. Grumsfjorden är en del av Vänern och används av många från grums till att utöva vattensporter och fiska. Det är många från grums som har en båt som de åker ut i Vänern med. På sommaren kan man bada i Vänern och på vintern används sjön ofta till skridskoåkning. Ishockey och bandy är omtyckta sporter av många runt om och i Grums. Grums har en mycket aktiv hockeyklubb som heter Grums IK hockey. Klubben är väldigt framgångsrik inom ungdomsverksamheten och bedriver ett hockeygymnasium tillsammans med en skola i Karlstad.

Kändisar från och runt om Grums

Trots att Grums är ett relativt litet samhälle så finns det många kända människor som kommer just därifrån. Det finns allt från kända hockeyspelare till jazzsångerskor och musiker. Men en av de många kändisarna från områden kring Grums som sticker ut lite extra är Lars Magnus Ericsson.

Lars Magnus Ericsson

Lars Magnus föddes den 5 maj år 1846 i Värmskog, som ligger mellan Grums och Arvika. Han arbetade som gruvarbetare i både Sverige och Norge innan han år 1867 flyttade till Stockholm. Han la mycket tid på studier och studerade både i Sverige och utomlands. När han återvände till Sverige efter sina studier utomlands startade han upp ett företag som tillverkade en egen variant av mobiltelefoner. Hans idéer och produkter gjorde honom berömd inom telefontekniken och han bestämde sig snart för att göra om bolaget till ett aktiebolag. Bolaget han startade hette LM Ericsson & kompani och har genom åren dragit in flera miljarder kronor. De flesta runt om i världen känner till Ericssons telefoner och det var under många år dessa telefoner som var bland de ledande inom mobiltelefonbranschen runt om i världen.