När man tänker på landskapet Värmland är det många saker som dyker upp i huvudet, kanske bland annat idrott och sport. Det finns många idrottare och idrottslag från Värmland som fått stora framgångar både i Sverige och i andra länder. Ett av alla idrottslag från Värmland som lyckats bra i den svenska sportvärlden är Slottsbrons IF.

Slottsbrons IF
Slottsbrons IF är en klubb från Slottsbron i Värmland. Klubben har lag i både bandy och fotboll, både för vuxna och juniorer. Slottsbrons bandylag nådde sina riktigt stora framgångar i bandyvärlden under 1930-talet och 1940-telet. Det var under dessa år som Slottsbrons IF tillsammans med Karlstad-Göta var de allra främsta lagen i svensk bandy. Det har på senare år inte gått riktigt lika bra för klubben och det finns idag andra bandylag som ligger bättre till.

Färjestad BK

Färjestad BK, förkortat FBK, bildades den 10 november år 1932 i Karlstad, Värmland. FBK är ett av Sveriges absolut mest framgångsrika klubbar i ishockey. Förr i tiden hade klubben även bandy på programmet och spelade i Sveriges högsta division under två års tid. FBK började spela ishockey år 1956 och inför säsongen 1996/1997 var FBK Sveriges första helt professionella ishockeyklubb. Sedan Svenska Hockeyligan (SHL, tidigare Elitserien) startade år 1975 är FBK tillsammans med Brynäs de enda lag som spelat samtliga säsonger i högsta serien. Färjestad BK innehar också förstaplatsen i svenska hockeyligans maratontabell. Färjestad BK är en av Sveriges rikaste klubbar, och de har genom tiderna vunnit SM-guld hela nio gånger. Klubben spelar sina hemmamatcher på Löfbergs Arena

Löfbergs Arena

Löfbergs Arena är en inomhusarena i Färjestad. Arenan har Klarälven till vänster och Färjestads travbana precis bredvid. Arenan ägs av Färjestad BK och har Löfbergs som huvudsponsorer. Löfbergs är ett kafferosteri i Karlstad. Förut kallades kafferosteriet för Löfbergs Lila, men år 2012 bytte man namn och kallas nu bara för Löfbergs. Arenan invigdes den 15 september 2001 och hette då Löfbergs Lila Arena. Arenan renoverades år 2009 och fick därmed en utökad publikkapacitet. Arenan har idag plats för 8250 åskådare i vanliga fall när det är is, och vid konserter får det plats hela 10 300 stycken.

Degerfors IF

Degerfors IF är en fotbollsklubb från Degerfors i Värmland. Klubben bildades den 13 januari år 1907 och debuterade i allsvenskan år 1938. Degerfors IF har placerat sig på en andraplats i allsvenskan två gånger samt vunnit svenska cupen år 1993. Degerfors spelar nu i Superettan, som är Sveriges näst högsta division. De slutade förra året på en tolfte-plats i Superettan, vilket betyder att de spelar kvar där även nästa säsong. Degerfors IF har ett rött hemmaställ och ett ljusblått bortaställ. De har spelat i allsvenskan 29 gånger och i Superettan 39. De ligger för tillfället på 16:e plats i allsvenskans maratontabell.

Karlstad BK

Karlstad BK är en annan relativt känd fotbollsklubb från Värmland. De har till skillnad från Degerfors IF aldrig spelat i Allsvenskan. Karlstad BK har som bäst placerat sig på andraplats i Sveriges näst högsta serie, år 2947 och 1951.