Slottsbrons IF, eller Blåtomtarna som de ofta kallas, är en svensk idrottsförening från slottsbron i Värmland. Klubben bedriver både bandy och fotboll, och har i bandy blivit svenska mästare fyra gånger. Den 19 maj år 2008 avgick Stig Knöös som Slottsbrons Ifs ordförande, efter att ha suttit i klubbens styrelse från år 1973.

Bandy i Slottsbrons IF

Slottsbrons IF nådde sina stora framgångar i bandy under 1930- och 1940-talet. Klubben spelade under denna period hela fem SM-finaler och slutade som svenska mästare fyra gånger. Under dessa två decennier var det Slottsbrons IF tillsammans med Karlstad-Göta som var de främsta lagen inom svensk bandy. Första gången Slottsbrons IF spelade i Sveriges högsta division var år 1932, och de blev svenska mästare för första gången år 1934. Det var genom att besegra IFK Uppsala som Slottsbrons IF efter ett omspel blev svenska mästare för första gången. Under det första mötet med IFK Uppsala åkte Slottsbrons IF från Stockholms stadion med ett oavgjort resultat, vilket betydde att de behövde vinna nästa match i Karlstad för att säkra titeln. Kommande match gick det betydligt bättre för Slottsbrons IF och de besegrade IFK Uppsala med hela 6-0. Det har på senare år inte gått lika bra för Slottsbrons IF och senaste gången de spelade i högsta divisionen var säsongen 1964/1965 då de slutade sist i Division I centrala. Det är nu för tiden Sandvikens AIK eller Edsbyns IF man vanligtvis pratar om när det kommer till svensk bandy.

Bandylaget Slottsbrons IF från en bild i Svenska dagbladets årsbok 1934 tillgänglig via projekt Runeberg. Slottsbrons IF, svenska mästare i bandy efter att i omspelsmatch ha slagit UppsalaKamraterna med 6—O på Sandbäckstjärnet utanför Karlstad; stående fr, v. Göran Funke, Harald Törn-kvist, Karl Funke, Henry Klarkvist, Arne Knös, Ragnar Nilsson, Hjalmar Klarkvist och Gunnar Stridsberg: på knä: Tore Magnusson, Curt Nilsson och Folke Svärd.

Sandvikens AIK

Sandvikens AIK, förkortat Saik, är en bandyklubb från Sandviken, Sverige. Det är Saik som leder maratontabellen för elitserien i bandy från år 2007 till säsongen 2016/2017. Sandvikens AIK har framgångsrika lag på både dam- och herrsidan. Herrarna har vunnit 9 SM-guld, och damerna tre. Förutom att de leder elitseriens maratontabell är de även etta i World Cup. World Cup i bandy är en turnering där klubblag från hela världen får delta. Turneringen spelas varje år i Sverige under oktober månad. Det var från början alltid Ljusdal som anordnade World Cup, men sedan 2009 har turneringen hållits i Sandviken. Saik spelar sina hemmamatcher i Göransson Arena, vilket är en stor arena med is och plats för många åskådare. I Göransson Arena hålls även Göransson Cup i fotboll i början av året. Göransson Cup är världens största cup för fotboll inomhus. Hit åker lag från hela Sverige, men även från andra länder för att delta. Göransson Cup är en cup för ungdomslag som anornas av Sandvikens IF. När denna turnering spelas lägger man golv över hela isen och bildar flera mindre fotbollsplaner i arenan. Lagen som deltar i turneringen bor vanligtvis på skolorna runt om i Sandviken.
Fotboll i Slottsbrons IF

Slottsbrons IF har även fotbollslag som år 1935 låg i Sveriges näst högsta division. Laget har på senare år inte haft några större framgångar i svensk fotboll.

Idrottare som utmärkt sig från slottsbrons IF

Några kända spelare från Slottsbron IF är:

• Nils ”nisse-vitt” Andersson
  • Karl ”Kalle” Funke